Bij sportfysiotherapie moet u niet direct alleen aan top-sporters denken. Iedereen die sport wil zijn grenzen verleggen. Of dat nu voor een verbetering van zijn bewegingsmogelijkheden is of voor een verbetering van zijn conditie. Iedereen die zijn sportieve grenzen wil verleggen is op dat moment meer van zijn lichaam aan het vragen en is dus min of meer bezig met het vragen van een "top" prestatie van zijn lichaam. Zeker bij het oppakken van een training of een uitbreiding van de trainingsmogelijkheden zien we vaker sportblessures optreden. Dit kan een verrekking van pezen en/of banden van gewrichten zijn of een spierpijn die na dagen nog blijft aanhouden. Normaal treedt bij verbeteringen van de sportieve mogelijkheden spierpijn op. Maar deze is meestal de dag erna alweer verdwenen. Blijven de spierpijn klachten langer aanhouden, dan heeft u uw spieren teveel belast en kan advies en eventuele behandeling noodzakelijk zijn.

 

SPORTERS SPREEKUUR.

Wij bieden u de mogelijkheid om uw klachten door ons te laten beoordelen en van adviezen te voorzien. Hiervoor kunt u geheel vrijblijvend en gratis een afspraak maken. Wij zien het de laatste jaren steeds vaker dat fysiotherapie praktijken deze mogelijkheid bieden op een vaste avond per week cq maand. Echter als er op maandag avond een spreekuur is en u krijgt bv. dinsdags klachten, dan zou u pas op het eerst volgende spreekuur, uw klachten kunnen laten beoordelen. Vandaar dat wij niet met vaste sporters spreekuur tijden werken. Heeft u klachten gekregen en u zou die willen laten beoordelen, bel dan voor een afspraak voor uw klachten te laten beoordelen. Wij zorgen dan dat u nog dezelfde dag of uiterlijk de dag erna uw klachten kunt laten beoordelen. Vaak is dit alleen een advies. Maar indien de klacht erger is en behandeling noodzakelijk blijkt te zijn, dan wordt dat altijd in overleg bepaald. U kunt ten alle tijden aangeven hiervan af te zien, ook al is dat vaak niet verstandig.

Vaker is het zeker na een pas ontstane sportblessure moeilijk te beoordelen of een pees alleen maar opgerekt is of dat er al sprake is van een peesscheuring. Hetzelfde geldt voor een spierscheur of alleen een forse overbelasting van de spier. Zeker vlak na zo'n blessure is alles wat men doet vaal pijnlijk, waardoor het moeilijker is om een juiste beoordeling te geven van het letsel. In zo'n geval kunnen we gebruik maken van de echo-apparatuur. Hierbij is een betere beoordeling van het letsel te geven daar een spier- en/of peesscheur zichtbaar zijn te maken zijn op de echo.

 

BEHANDELINGEN.

Bij de behandeling van sportblessures wordt zo snel mogelijk de pijnklachten opgeheven en de mobiliteit hersteld. Dit kan middels massage/fricties en oefentherapie. Nadat de klachten qua pijn en bewegingsmogelijkheid in ernst afnemen, gaat men gebruik maken van onze oefenzaal voor een optimaal herstel en men weer de trainingen kan gaan hervatten. Indien wenselijk/noodzakelijk worden ook tape-constructies aangelegd of krijgt men kinesio-tape ( de bekende gekleurde tape stroken die men vaker bij sporters ziet). Dit kan gebruikt worden om de klachten te ontlasten en ook om middels de tape al aangepast te trainen. Dit alles om het letsel zo optimaal mogelijk te laten herstellen. Ieder letsel heeft zijn tijd nodig te herstellen, maar middels al deze technieken trachten wij het herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen en een terugval van de blessure te voorkomen.

In de oefenzaal maken wij ook gebruik van de HUBER-training ( zie ook het aparte hoofdstuk over de HUBER training). Dit is een apparaat waarop men al in een beginstadium van het herstel op kan gaan trainen.Het zijn aanvankelijk rustige gecoördineerde bewegingen, waarbij wij al naar gelang de blessure hersteld het niveau kunnen verzwaren. Verder maken wij gebruik van diverse cardio- en krachtapparatuur. De meeste apparatuur is voorzien van een interactief scherm, waarbij de cliënt wordt uitgedaagd om door te zetten en de bewegingen zo goed mogelijk uit te voeren.

Tevens hebben wij de mogelijkheid om na het herstel van de blessure, bij ons te blijven doortrainen. Dit gaat dan niet vanuit de zorgverzekering maar hier dient u zelf voor te betalen. Er wordt dan een trainingsschema voor u opgesteld. Vooraf worden er metingen gedaan zodat de verbeteringen van de conditie niet alleen bemerkbaar zijn maar ook meetbaar. Uw trainingsschema wordt op een soort sleutel gezet. Deze sleutel wordt in de trainingstoestellen gestoken, waardoor het apparaat u herkend en weet het apparaat welke training uitgevoerd dient te worden.

 

WIN BACK.

Sinds enkele maanden maken wij ook bij sportblessures gebruik van de WIN BACK apparatuur. Dit apparaat bevorderd de cel-stofwisseling waardoor sportblessures niet alleen sneller maar ook nog optimaler herstellen. Het enige wat de cliënt bemerkt is een prettige warmte die het apparaat hierbij geeft. Ook wij stonden aanvankelijk een beetje sceptisch tegenover de apparatuur. Maar de eerste resultaten waren zo verbluffend dat wij het apparaat na een korte proefperiode permanent in onze praktijk hebben.

 

Voor sport-fysiotherapie is geen verwijzing van een arts noodzakelijk, maar un kunt gebruik maken van de directe toegankelijkheid. De kosten worden vergoed vanuit de aanvullende fysiotherapie verzekering. Indien u geen aanvullende verzekering heeft zult u deze behandelingen zelf moeten bekostigen. Wij kunnen indien u niet zeker meer weet of u aanvullend verzekerd bent, dit in onze praktijk per computer voor u opzoeken.