Shockwave therapie.

Behoord u tot de talloze patiënten met chronische pijnklachten?  Heeft u al het mogelijke geprobeerd om ervan verlost te geraken? Injecties, medicatie, fysiotherapie, relaxatiemethodes, enz.  Keerde de pijn ook altijd na korte tijd terug, vaak erger dan voordien?   Dan kan shockwave therapie vaker een oplossing bieden.!

Shockwave therapie is een techniek waarbij met schokgolven pijnlijke gebieden worden behandeld. Deze shockgolven (geluidsgolven) worden door het apparaat, via het huidoppervlak naar het te behandelen gebied verplaatst. Daardoor wordt de bloedcirculatie en stofwisseling in het te behandelen gebied verbeterd. Het lichaam wordt hierdoor geprikkeld om te herstellen en de pijn zal afnemen. Het lichaam wordt gestimuleerd zich zelf te herstellen/genezen. Via een gesprek en lichamelijk onderzoek wordt vastgesteld waar het gebied van de klachten zich bevindt. Er kan eventueel ook gebruik worden gemaakt van echografie.                                                       Op het te behandelen gebied wordt een gel toegediend, deze dient ervoor om de schokprikkels beter over te brengen. De prikkels worden via een behandelkop ( er zijn meerdere behandelkoppen mogelijk, afhankelijk van de klachten en het te bereiken gebied) op het klachtengebied toegediend. De sterkte van de prikkels en het aantal prikkels wordt vooraf, afhankelijk van de klachten, ingesteld. Een behandeling duurt meestal zo'n 5-10 minuten. Soms wordt maar 1 punt behandeld , maar het is ook mogelijk dat een heel gebied wordt behandeld.

Behandeling pijnlijk?  De ervaring van pijn tijdens de behandeling is voor iedereen anders en ook sterk afhankelijk van het te behandelen gebied. Niet iedereen heeft een even hoge pijngrens. De pijn wordt vaker maar op een klein gebied ervaren en het gebied eromheen is minder gevoelig. Gebieden waar een bot vlak onder de huid gelegen is, zijn vaak gevoeliger dan andere gebieden bv bij hielspoor (klachten aan de hak van de voet, tennis- cq golfelleboog. Vaak zijn er maar 4-6 behandelingen noodzakelijk. Wel wordt de frequentie en shockprikkel per behandeling verhoogd.

Wat doet shockwave?  De stofwisseling en bloedcirculatie worden verbeterd in het te behandelen gebied. Hierdoor wordt de genezing/herstelkracht van het lichaam gestimuleerd, waardoor de pijn afneemt. Soms is er sprake van een verkalking ( vaker bij oudere klachten), deze worden weker door de schokprikkels. Deze wekere substanties zijn dan beter en makkelijker door het lichaam zelf op te ruimen dan de eigenlijke verkalking. Shockwave therap[ie is bij uitstek geschikt voor behandeling bij klachten aan pezen, overgang van spier naar pees, chronische hardnekkige en pijnlijke aandoeningen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om: chronische schouderklachten, tennis- cq. golfelleboog, pijn onder of rondom de knieschijf, hielspoor, maar ook chronische nek cq. rugklachten.

Voordelen shockwave therapie. Ook al is de therapie voor de meeste clienten pijnlijk, toch heeft de therapie veel voordelen. Er zijn bv geen medicijnen  noodzakelijk, de behandeling duurt kort, de oorzaak van de klacht wordt aangepakt en niet de symptomen. Er zijn relatief weinig bijwerkingen, behalve pijnklachten tijdens toediening en roodheid van de huid. Een injectie cq. operatie kan voorkomen worden.